Succesvolle 49ste editie wegraces Varsselring

 

HAMOVE kan terugkijken op een succesvol raceweekend. Op zaterdag 30 april en zondag 1 mei zijn de wegraces gehouden op het welbekende circuit “de Varsselring”. Elk jaar weer een uniek evenement, vol spektakel en gezelligheid.

Voorbereiding:

Maanden van voorbereiding gaan er aan vooraf voordat het raceweekend zelf is aangebroken. Welke klassen proberen we naar Hengelo te krijgen? Wat kunnen we dit jaar doen om het evenement weer uniek te maken? Wat hebben we geleerd van voorgaande jaren? Enkele vragen die eind vorig jaar in de bestuursvergadering op tafel komen als startschot voor de voorbereidingen van de races dit jaar.

Vanzelfsprekend zijn de IRRC en BeNeCup klassen vertegenwoordigd in Hengelo. Alhoewel de KNMV in het najaar van 2015 heeft besloten dat de BeNeCup SBK & op stratencircuits SSP niet strijden voor het ONK, is er dit jaar wel de mogelijkheid voor OW-cuppers om op de Varsselring te rijden. De samenwerking tussen KNMV en CRT maakt het mogelijk dat rijders uit beide competities in elkaars klassen kunnen rijden. De BeNeCup Sidecars behoudt op stratencircuits wel de ONK-status. De Classics (NK + GP) zijn ook dit jaar weer van de partij. Zo ook de SuperTwins. Daar waar zij vorig jaar nog in een gecombineerde klasse reden, was er voor deze opkomende klasse dit jaar een eigen race. Nieuw dit jaar was de aanwezigheid van de Camathias Cup. Na contact met de klassenvertegenwoordigers heeft deze klasse, die bestaat uit klassieke zijspannen, laten weten graag naar Hengelo te komen. Zij rijden in Nederland enkel op ons circuit, daarnaast racen zij op vele bekende circuits in Europa zoals Isle of Man en Spa.

Bij de promotie van onze wegraces tijdens “the Battle of the Nations” op het circuit in Assen zijn de eerste contacten gelegd met de Dutch Cafe Racers. Deze enthousiaste club van liefhebbers voor caferacers waren aanwezig in Assen. De link met ons evenement was snel gelegd, gevolgd door de eerste gesprekken over hun eventuele aanwezigheid op de Varsselring. Met de komst van deze Cafe Racer club was er dan ook een primeur voor de Hamove. Met sprints, demoronden, marktkramen en motoren op het rennerskwartier een mooi aanvulling van ons evenement. De insteek is altijd laagdrempelig geweest, met liefde voor de motor(sport) en gezelligheid voorop.

Vanaf midden maart beginnen de eerste inschrijvingen binnen te komen. Altijd spannend hoe vol de startvelden zullen zijn. Het IRRC kampioenschap blijkt erg in trek te zijn en de animo vanuit de rijders om in deze klasse deel te nemen blijft stijgende. De inschrijvingen voor het kampioenschap zitten dan al snel vol. Ook voor de BeNeCup SBK & SSP is er vanuit zowel Nederland als België een grote belangstelling. De inschrijving voor de zijspannen is zeer goed met 20 spannen. Het startveld voor de SuperTwins hadden we graag groter gezien, echter bleek hier een beperking voor rijders uit Duitsland vanwege hun licenties. Toch willen we deze klassen graag behouden in Hengelo. Het is een opkomende, competitieve klasse, die in bijvoorbeeld in Duitsland al erg populair is. Door intensieve werving van de klassevertegenwoordigers van de Camathias Cup waren ook zij met 23 inschrijvingen voor de eerste keer in Hengelo met een mooi startveld aanwezig. Met uiteindelijk 233 inschrijvingen in 8 klassen konden we wederom concluderen dat vele coureurs graag naar de Varsselring komen.

Het is altijd hopen op mooi weer tijdens het raceweekend. Dit jaar spande de weervoorspellingen zelfs de kroon. Het weekend voor de races viel er zelfs sneeuw en was de temperatuut lager dan met de Kerstdagen. Ook de eerste voorspellingen voor het raceweekend waren niet goed, het zou regelmatig gaan regenen. Echter dit jaar waren de weergoden aan onze zijde. Elke dag dat het evenement dichter bij kwam werden de voorspellingen beter. Aan het einde van alle voorbereidingen en vlak voor het weekend wisten we het zeker: we zouden het hele weekend droog weer krijgen met daarnaast regelmatig zon.

Zaterdag 30 april:

In het volle tijdschema rijden alle coureurs op zaterdag in de ochtend een training en s’middags hun kwalificatie. Na de verplichte brievingen op zaterdagochtend reden om 08:30u. de eerste coureurs de baan op. Op initiatief van Hamove is er dit jaar een extra training gereserveerd voor alle nieuwkomers. Alle coureurs in de SBK en SSP klassen die voor de eerste keer op de Varsselring rijden kregen zo de mogelijkheid in alle rust het circuit te verkennen. Veiligheid staat immers voorop.

Alle 16 trainingen worden gedurende de dag verreden, allen zonder grote incidenten of vertragingen.

Bij de Superbike klassen blijkt aan het eind van de dag dat beide Herpigny rijders Le Grelle en Lonbois tezamen met Grams de lijsten aanvoeren. Voor de Supersport klasse is dat de Tjech en kampioen van 2015 Cerveny die de top 3 aanvoert voor Hamove-leden den Besten en ten Tusscher. Bij de zijspannen is het het duo Kentrop/de Haas die van pole mag vertrekken, vlak voor het span van Smits/Verbrugge. Luke Notton rijdt een stuk sneller rond dan zijn concurrenten bij de Classics en behaalt zo onbedreigd de eerste startplek. Bij de Supertwins zijn het de Hamove-leden Romijn en Zuurbier op plek 1 en 3 in de kwalificatie, daartussen staat de Belg Smolders. In de Camathias Cup is het de Nederlander Jonker en zijn Belgische vrouwelijke bakkenist Dossche die de snelste tijd na twee trainingen liet noteren.

Aan het eind van de dag reden de Classics en de SuperTwins hun eerste race van het weekend. De uitslagen van de podiumplaatsen vind je in onderstaande schema.

Na een kleine vertraging van een kwartier werd de dag afgesloten met sprints van de Caferacers. Deze sprints over 1/8 mile werden gehouden op het start-finish gedeelte. De sprints werden voltooid door middel van een afvalschema. Alle liefhebbers die in het bezit zijn van een caferacer konden hier na inschrijving aan deelnemen. Een mooi gezicht om deze “racers”, gescheiden door een rij strobalen, te zien strijden. Het aanblik, de motoren, het publiek en de aanwezigheid van een muziekkorps maakten de sfeer compleet.

De dag werd afgesloten met een feestavond in het RaceCafe.

Zondag 1 mei:

Met 15 races op de zondag stond een mooie racedag voor de boeg. Het weer was als voorspelt droog, alhoewel de zon pas echt doorbrak in de loop van de middag. Met volle tribunes en enkele honderden bezoekers meer dan vorig jaar op deze dag was het animo goed te noemen. Daarbij was het gezellig druk in de VIP-tent met sponsoren en genodigden.

De races worden stuk voor stuk verreden volgens het tijdschema, zonder grote incidenten. Een valpartij in de BeNeCup Supersport klasse, waarbij meerdere coureurs betrokken raken, zorgt voor een kleine vertraging in de loop van de dag.

In pauzeprogramma worden alle aanwezige Caferacers gepresenteerd aan het publiek, zij rijden achter de safetycar hun demoronden over het circuit.

In de uitslagen van alle races zijn het vooral de coureurs die zich ook in de kwalificaties van voren hebben laten zien die zich mogen melden op het podium. 9x maal konden we een Hamove-lid huldigen op het podium, daarbij was het Lesley ten Tusscher die van hen als enige de hoogste podiumtrede mocht beklimmen in de tweede BeNeCup SSP race. De uitslagen van alle behaalde podiumplaatsen vind je in tevens in onderstaande schema.

HAMOVE kijkt terug op een zeer geslaagd weekend. We willen dan ook de vrijwilligers, buurt, gemeente, rijders, publiek, ondernemers, sponsoren en alle overige die zich hebben ingezet nogmaals hartelijk danken. De inzet en aanwezigheid van allen heeft deze 49ste editie van de wegraces weer tot een succesvol en uniek evenement gemaakt.

 

 

Sponsoren HAMOVE

­