Select your language

De Hengelose Auto- en Motorvereniging Hamove is alweer in volle voorbereiding op de jaarlijkse wegraces in Hengelo GLD. In het weekend van zaterdag 30 april en zondag 1 mei staat de Varsselring in het teken van de 54e editie van de internationale wegraces. Met een uitgebreid programma is er voor iedere liefhebber iets te beleven. Zoals voorgaande edities staat het IRRC Supersport en Superbike in de hoofdrol.

De Hamove kijkt smachtend uit naar de wegraces die over een kleine twee maand plaatsvinden. Vorig jaar september vond het evenement plaats onder scherpe maatregelen, waarbij een maximaal aantal personen was toegestaan. Dit jaar lijkt het allemaal anders. Zoals vanouds kunnen we weer genieten van een weekend vol motorsport zonder enige beperkingen.

Internationale Road Race Championship sterker dan ooit 

Het internationale Road Race kampioenschap, IRRC trapt zijn seizoen af in Hengelo. Voor iedere rijder begint het hier weer op nul. De eerste meters worden gemaakt en de eerste punten worden verdeeld. De gashendels worden weer losgedraaid en dat is reden genoeg voor spannende races. In het IRRC Supersport vinden we twee Nederlandse rijders terug; Jorn Harmberg en Ilja Caljouw. Beide komen uit voor het Performance Racing team Achterhoek. De renstal van Tonny Wassink gaat er alles aan doen om top klasseringen neer te zetten tijdens hun thuiswedstrijd. Een naam die we na zes jaar terugvinden in de Supersport categorie is de Tsjech Marek Cerveny. De tweevoudig IRRC Supersport kampioen van 2015 en 2016 maakt zijn comeback in deze klasse naar een uitstap van vier jaar in de Superbike categorie. Daarbij vinden we andere grote namen zoals Fransman Pierre Yves Bian en de Duitser Christian Schmitz op de lijst.

Diverse nationaliteiten in de Superbike

Het IRRC Superbike heeft een deelnemerslijst van maar liefst een kleine 40 deelnemers. We vinden hier grote namen zoals meervoudig kampioen en publiekslieveling Didier Grams, de snelle Duitse landgenoot David Datzer en de jonge Zwitser Lukas Maurer. Nederland is in de Superbike ook goed vertegenwoordigt met vier rijders. Ilja Caljouw zal naast zijn Supersport optreden ook aan de start verschijnen in het sterke Superbike veld samen met teamgenoot Virgil-Amber Bloemhard. Beide mannen gaan de strijd aan op een Kawasaki Ninja ZX-10R. Hetzelfde geldt voor Joey Den Besten, hij kan vriend en vijand verassen op Varsselring. Een naam die natuurlijk ook niet kan ontbreken is Rob van Eijs. Hij is een vaste waarde in het IRRC-kampioenschap. Daarbij maken twee bekende namen hun comeback in het IRRC; Vincent Lonbois en Erno Kostamo. Beide heren hebben overwinningen op hun naam staan, waarbij de Belg Lonbois in 2016 zelf het kampioenschap op zijn naam wist te schrijven. Het team Hoffmann by MRP gaat met zijn rijders Laurent Hoffman en Markus Karlsson ook voor de hoogste trede in het indrukwekkende Superbike kampioenschap. Al met al een IRRC-seizoen om naar uit te kijken.

 

Negen spectaculaire raceklassen

Naast het IRRC-kampioenschap vinden we nog een flink aantal andere spectaculaire klassen. Waaronder het BeNeLux Trophy kampioenschap, waar ook gestreden wordt in de Supersport en Superbike categorie. Actie genoeg met in totaal acht wedstrijden in de Supersport en Superbike klasse. Een nieuwe klasse is de; Northern Sidecar Cup. Een nieuwe zijspancompetitie in samenwerking met de Franse, Belgische en Nederlandse motorsportbond. Hier wordt dit seizoen gestreden om het kampioenschap tijdens een viertal wedstrijden. Ook zien we het Europese classic zijspan kampioenschap, Camathias Cup terug. Een spectaculaire klasse met de nodige actie. Het NK Classic IHRO kan uiteraard ook niet ontbreken tijdens de wegraces in Hengelo. Deze prachtige oude Grand Prix motorfietsen gebouwd in de periode tussen 1945 en 1972 staan wederom aan de start. Vervolgens zien we nog de Belgian Twin Trophy klasse en de prachtig klikkende 2-takt klasse aan de start in Hengelo.

Plezier voor iedereen in het rennerskwartier

Er wordt aan iedereen gedacht bij de Hamove. Voor de kinderen zijn er allerlei activiteiten zoals een springkussen en een mini-crossbaan. Daarnaast is er ook veel gezelligheid op de zaterdagavond met muziek in het race café. Ook kun je op de foto met jouw favoriete coureur en kun je een praatje maken bij de teams die op het paddock staan. Wil je de coureurs de hele wedstrijd volgen? Ook dat kan, want bij start en finish zal er een grote videowall aanwezig zijn evenals in de Boschbocht. Op de manier hoef je geen enkele ronde te missen.

Tickets aan de deur

Kom ook naar de internationale wegraces in Hengelo GLD. Entreekaarten worden aan de deur verkocht. Een ticket voor volwassen kost 25 euro op zondag. Op de zaterdag kost een ticket 15 euro, waarbij jongeren tot en met 17 jaar gratis toegang hebben. Zondags kunnen jongeren tot 11 jaar gratis naar binnen. Voor jongeren tussen de 12 en 17 is het 10 euro. Voor een volledig weekend betaal je 30 euro. Voor meer informatie kijk op; www.hamove.nl/wegraces. Hopelijk tot snel op zaterdag 30 april en zondag 1 mei op de Varsselring.