Select your language

De Hengelose Auto en motor vereniging kan spreken van een geslaagde 54e editie van de jaarlijkse wegraces in Hengelo GLD. In het weekend van zaterdag 30 april en zondag 1 mei stond het spectaculaire stratencircuit ‘De Varsselring’ in het teken van een bomvol motorsport weekend. Als vanouds met volle tribunes en veel deelnemers. De Hamove kijkt terug op een uitstekende editie.

Onder prettige omstandigheden werd het een geslaagde 54e editie van de internationale road races in Hengelo GLD. Met een tempratuur om en nabij de veertien graden en waar zon en wolken elkaar gedurende het weekend afwisselden, konden we spreken van een aangenaam weekend. Vrijdagavond was de officiële aftrap van het wedstrijdweekend op de Varsselring. Met een rijdersparade vanaf de molen, het gezicht van de Varsselring reden ze in een konvooi richting het centrum van Hengelo GLD. Hier werden de rijders met open armen ontvangen door de menigte. Op zaterdag bestond het programma uit trainingen en de kwalificaties die de startpositie voorop zondag bepaalden. Daarnaast werden de eerste drie wedstrijden van het weekend in de namiddag verreden. Zondags werden en maar liefst veertien wedstrijden verreden met het nodige spektakel tot gevolg.

 

Het IRRC-kampioenschap traditiegetrouw in de hoofdrol

Het International Road Race Championship (IRRC) was als vanouds het hoofdprogramma tijdens de wegraces in Hengelo. Ook dit jaar zorgde het kampioenschap voor de nodige actie en strijd op het stratencircuit in de Achterhoek.

Race een werd gewonnen door Yamaha-rijder Vincent Lonbois. De Belg die er meerdere jaren er tussenuit is geweest liet zich direct goed zien op de Varsselring. Hij won met een voorsprong van 6.714 seconden voor David Dazter en Pole man Lukas Maurer. Op een knappe vierde plaats zien we Joey den Besten terug. Op plaatst vijf zien we Performance Racing team Achterhoek coureur Virgil-Amber Bloemhart. Marcel Zuurbier rond de top tien af.

Tijdens race twee zagen we Vincent Lonbois en David Datzer knokken om de eerste plaats. Het was wederom de Belg Lonbois die de snelste was en de dubbele overwinning op zijn naam wist te schrijven. Plaats twee was wederom voor Datzer, gevolgd door Davy Thoonen die op zijn beurt twee podiumplaatsen huiswaarts neemt.

Tijdens de eerste race was het de Nederlander Jorn Harmberg die de allereerste race van het IRRC-seizoen op zijn naam wist te schrijven. Hij wist zich los te rijden van Marek Cerveny die op zijn plaats tweede werd voor de Duister Thomas Walter. Ilja Caljouw wist na een matige start als vierde te eindigen.

De jongens van het Performance Racing Achterhoek team onder leiding van vader en zoon Wassink kende een uitstekend weekend in de Supersport. In race twee werd het duo Jorn Harmberg en Ilja Caljouw eerste en tweede. Hiermee nemen zij direct belangrijke punten mee naar de eerstvolgende wedstrijd in Finland.

 

Vier overwinningen voor Jorn Harmberg voor thuispubliek
op zondagmorgen begonnen de BeNeLux Trophy Superbike rijders aan hun eerste wedstrijd. Het was direct de Belg Vincent Lonbois die het tempo aanvoerde. Hij werd eerste, voor BMW-rijder Yan Ancia en David Datzer. In race twee zagen we wederom de snelle Belg, Vincent Lonbois zijn Yamaha over de finishlijn te krijgen. Tweede werd Nederlander Davy Thoonen, die tijdens race een uitviel vanwege technische problemen en Yan Ancia wist plek drie te veroveren.

Het Performance Racing Team Achterhoek deed goede zaken in het BeNeLux Trophy Supersport. Zowel in race een als race twee werden Jorn Harmberg en Ilja Caljouw eerste en tweede. De derde plaats ging naar Marek Cerveny en Petr Najman.

Jorn Harmberg kende een uitstekend weekend op de Varsselring. Hij nam deel in de IRRC Supersport en de BeNeLux Trophy waarin hij alle vier de wedstijden wist te winnen. Zowel voor Harmberg als het Performance Racing Team Achterhoek een mooi opsteker voor de rest van het seizoen.

 

Northern Sidecar Cup zorgt voor spektakel
De eerste race voor de zijspannen werd gekenmerkt door vele technische problemen en enkele crashes. Met een ruim startveld zagen we veel actie in het nieuwe zijspankampioenschap de Northern Sidecar Cup. Net voor de start nam de bewolking af en kwam de zon door op het circuit van Hengelo. Het was een mooi gezicht om alle spannen richting de Veldermansbocht te zien denderen tijdens de start. Rémy Guignard en Frédérique Poux mochten de hoogste trede op het podium beklimmen voor Jord Klok- Carmen Laudy en Hilbert Talens- Frank Claeys.

Tijdens race twee was het ditmaal het Nederlands/Belgisch duo Hilbert Talens en Frank Claeys die de eerste plaats binnen haalden. Dit deden zij voor Helmut Lingen en Klaus Knobloch en Rémy Guignard en Frédérique Poux.

Spanning en sensatie in alle raceklassen

In de Belgian Twin Trophy zagen we twee fantastische wedstrijden. In race een was Sasha de Vits die zijn landgenoot Sander Claessen te snel af was en passeerde hem in de laatste ronde. Derde werd Nicky De Wit. In race twee waren de plekken een en twee omgedraaid. Sander Claessen pakte de winst voor Sasha de Vits die een hectische openingsronde kende. De derde plaats was wederom voor Nicky de Wit. De NK Classic IHRO werd tweemaal met ruime voorsprong gewonnen door Jan Frank Bakker. Hun reden hun eerste wedstrijd al op zaterdagmiddag. Herman Verboven en Roel Pasop werden tweede en derde in race een. In race twee zagen we ook Guust Gool en Roel Pasop het podium beklimmen. In de tweetakt klasse zagen we een velle strijd om de winst. Uiteindelijk ging Jimmy Lafineur ermee vandoor, gevolgd door Jarco Grotenhuis en Christopher Eder. In de Camahtias Cup waren Marvin Vermeulen en Jouk Hahn de grote winnaars. Zij reden beide wedstrijden naar de winst.

De Hamove bedankt al zijn vrijwilligers voor hun bijzonder goede inzet, zonder hen was het nooit mogelijk geweest. Daarnaast ook een grote dank aan de buurtschap rondom de Varsselring. Daarbij ook dank aan alle toeschouwers dit jaar naar de Varsselring zijn gekomen om te genieten van een mooi weekend motorsport. Tot volgend jaar!