Net als elk ander jaar zijn de leden van de offroadcommissie afgelopen zomer al gestart met de voorbereidingen voor onze 28e offroad. Door de aanwezigheid van het corona virus dit jaar, werd er een extra beroep gedaan op de creativiteit van de offroadcommissie om een veilig evenement neer te zetten. Er is intensief contact geweest met gemeente, KNMV en andere motorclubs om te proberen een veilige offroad rit te organiseren voor alle betrokkenen. Echter, gezien de huidige situatie rond het COVID-19 virus is het niet langer mogelijk deze voorbereiding en de organisatie van de offroad van 2020 voort te zetten.

Wij vinden het niet verantwoord onze leden, vrijwilligers, landeigenaren en omwonenden bloot te stellen aan de komst van een grote groep deelnemers uit alle delen van het land. Daarom hebben wij als offroad commissie in samenspraak met het Hamove bestuur besloten de offroad dit jaar af te gelasten. Wij danken alle vrijwilligers, landeigenaren, omwonenden en sponsoren voor de jarenlange prettige samenwerking en hopen een volgend keer weer op uw medewerking te kunnen rekenen.

De HAMOVE organiseert al sinds 1992 een offroad rit in het laatste weekend van november. Een offroad motor is een motorfiets die is ontwikkeld voor het ruige terrein en onverharde wegen. Hij is wettelijk en ook technisch bruikbaar voor verharde wegen maar dat is niet ideaal. 

In Nederland zijn nog maar weinig gebieden waar legaal offroad mag worden gereden. Deze gebieden liggen voornamelijk in het oosten en zuiden van ons land.

De HAMOVE offroad rit leidt over onverhard terrein waarbij op kritieke punten, zoals gevaarlijke oversteekplaatsen, verkeersregelaars worden ingezet. De rit is alleen voor de hobby-rijder dus is er geen wedstrijdelement! In de route kan uit twee lussen gekozen worden, die geheel bepeild zijn. Elke lus is 25 tot 30 kilometer lang.

Het rijden met Quads wordt ook steeds meer gedaan en kunnen bij een aantal ritten, waaronder ook bij de HAMOVE offroad rit. Zowel de tweewielers als de quads moeten aan alle eisen voldoen waaronder een geldig kentekenbewijs en goede verlichting.

Nadat u de motor heeft laten keuren kan men naar de inschrijftafel in de molen en na controle van al uw papieren en het betalen van inschrijfgeld (20 euro) kunt u zo vaak rijden als u wilt tussen 10:00 en 14:00 uur.

Direct na de klok van 14 uur gaan de vrijwilligers weer op pad om de gehele route op te ruimen. Onder de vrijwilligers zijn ook een aantal loonwerkers om met hun materieel de zandwegen en akkers weer in oude staat te herstellen. Na het opruimen is het tijd om tot in de kleine uurtjes na te praten. De dag na de offroad rit wordt met ongeveer 40 vrijwilligers de draad weer opgepikt om verder te gaan met het opruimen van alle akkers, bossen en zandwegen. Bij de HAMOVE noemen we dit de nationale harkdag.