De HAMOVE organiseert al sinds 1992 een offroad rit in het laatste weekend van november. Een offroad motor is een motorfiets die is ontwikkeld voor het ruige terrein en onverharde wegen. Hij is wettelijk en ook technisch bruikbaar voor verharde wegen maar dat is niet ideaal. 

In Nederland zijn nog maar weinig gebieden waar legaal offroad mag worden gereden. Deze gebieden liggen voornamelijk in het oosten en zuiden van ons land.

De HAMOVE offroad rit leidt over onverhard terrein waarbij op kritieke punten, zoals gevaarlijke oversteekplaatsen, verkeersregelaars worden ingezet. De rit is alleen voor de hobby-rijder dus is er geen wedstrijdelement! In de route kan, afhankelijk van de mogelijkheden dat jaar, uit een of twee lussen gekozen worden die geheel bepeild zijn. Bij twee lussen is elke lus is 25 tot 30 kilometer lang. In het geval van een enkele lus, is de route circa 50-55 km lang.

Het rijden met quads wordt ook steeds meer gedaan en kunnen bij een aantal ritten, waaronder ook bij de HAMOVE offroad rit. Zowel de tweewielers als de quads moeten aan alle eisen voldoen waaronder een geldig kentekenbewijs en goede verlichting.

Nadat u de motor heeft laten keuren  en de inschrijving afgerond is, kunt u zo vaak rijden als u wilt tussen 10:00 en 14:00 uur.

Direct na de klok van 14 uur gaan de vrijwilligers weer op pad om de gehele route op te ruimen. Onder de vrijwilligers zijn ook een aantal loonwerkers om met hun materieel de zandwegen en akkers weer in oude staat te herstellen. De dag na de offroad rit wordt met ongeveer 40 vrijwilligers de draad weer opgepikt om verder te gaan met het opruimen van alle akkers, bossen en zandwegen. Bij de HAMOVE noemen we dit de nationale harkdag.

­