Selecteer de taal

Spectaculaire en drukbezochte 55e editie Road Races Hengelo GLD

De Hengelose Auto en motor vereniging organiseerde afgelopen weekend van 6 tot en met 7 mei zijn jaarlijkse internationale Road Races in Hengelo GLD. Het stratencircuit van de Varsselring was twee dagen lang het toneel voor de motorsportliefhebber. Met mooie wedstrijden en volle tribunes blikt de Hamove terug op een geslaagde 55e editie van de wegraces.

Traditiegetrouw zagen we op vrijdagavond de rijdersparade. Vele rijders vetrokken vanaf de welbekenede molen richting het centrum van Hengelo GLD, waar ze door een groot publiek werden ontvangen. Een mooie opening van het raceweekend in Hengelo.  

Onder goede weersomstandigheden werd zaterdagochtend het startsein gegeven voor een spectaculair motorsportweekend in de Achterhoek. De eerste dag in Hengelo stond in het teken van de kwalificaties gevolgd door de eerste wedstrijden op zaterdagmiddag. Op zondag zagen we maar liefst veertien wedstrijden op het programma staan.  

International Road Race Championship start zijn seizoen

Het International Road Race Championship (IRRC) trapte het seizoen af op Nederlandse bodem. Het Europese straatrace kampioenschap staat al jaren in de hoofdrol tijdens de wegraces van Hengelo. Hier wordt zowel in de Superbike als Supersport gestreden om de punten.

Tijdens de eerste IRRC Superbike race was het een spannende strijd om de koppositie. Borculoër Thijs Peeters vocht samen met Zwitser Lukas Maurer tot aan de laatste bocht om de winst. Maurer was nipt sneller en won de wedstrijd voor Peeters en Didier Grams. Achter de top drie zagen Joey den Besten en Virgil-Amber Bloemhardt op plaats vier en vijf.

In race twee wilde Peters zijn resultaat verbeteren. Vanaf het begin was hij scherp en bouwde zodoende een ruime voorsprong op terwijl het zacht begon te druppelen. De BMW-coureur bleef constant en passeerde de finish als winnaar. Wederom wordt Lukas Maurer tweede, gevolgd door regerend kampioen Vincent Lonbois. Kawasaki rijder Joey den Besten finisht net achter de podiumposities als vierde.

De eerste race in de IRRC Supersport werd met overmacht gewonnen door Jorn Hamberg op de Yamaha YZF-R6. Gevolgd door de Tsjech Marek Cerveny en Ilja Caljouw. Een uitstekende wedstrijd voor het Performance Racing Team Achterhoek, die hiermee twee rijders op het podium heeft.

Jorn Hamberg was niet te verslaan op het stratencircuit van Hengelo. Hij wint met overmacht de tweede IRRC-wedstrijd en pakt daarmee de volle buit voor het IRRC-kampioenschap. Achter hem zien wederom de Triumph rijder Marek Cerveny en Ilja Caljouw

Jorn Hamberg oppermachtig op de Varsselring
Op zondagmorgen begonnen de BeNeLux Trophy Superbike rijders aan hun eerste wedstrijd. Het was een spannende wedstrijd tussen Thijs peeters en Ricardo Brink. Zij vochten tot het laatste moment voor de overwinning. Het was uiteindelijk Brink die er met de winst van door ging voor Thijs Peeters en Yan Ancia.

In race twee was thuisrijder Thijs Peeters gebrand op een top klassering. Hij had een uitstekende start en leidde van begin tot eind om zodoende een overwinning op zijn naam te schrijven. Daarachter zien we Yamaha-rijder Ricardo Brink met gevolgd door de Belg Yan Ancia.


De BeNeLux Trophy Supersport werd tweemaal gedomineerd door Performance Racing Achterhoek rijder Jorn Hamberg. In race een op zaterdagnamiddag zat hij in een mooi gevecht gewikkeld met concurrent Marek Cerveny. Uiteindelijk wist Harmberg een gaatje te slaan en de overwinning op zijn naam te schrijven. Dit kunstje herhaalde hij in de tweede wedstrijd door met ruime voorsprong te winnen voor teamgenoot Ilja Caljouw en Ducati rijder Bram Lambrechts. Hiermee schrijft Hamberg maar liefst vier overwinningen op zijn naam.

Vele raceklassen zorgen voor actie

De NK Classic IHRO mocht de eerste wedstrijd van het weekend aftrappen. Het was Jan Frank Bakker met zijn vertrouwde blauw met gele BSA Goldstar die de hoogste trede mocht beklimmen. In tweede wedstrijd op de Varsselring was het Guust van Gool die er met de overwinning van door ging. 

In de spectaculaire Camathias Cup zagen we Marvin Vermeulen en Jouk Hahn die het veld aanvoerden in de eerste wedstrijd op hun Bonneville Triumph 750 classic zijspan. Andy Nourisch en Michel leeflang schreven de tweede wedstrijd op hun naam.

Tijdens de belgian twin Trophy ging de overwinning in de eerste race naar Allard Kerkhoven naar een waanzinnig gevecht. Daarachter finishte Sander Claessen, gevolgd door Nicky de Wit op plaats drie. De winst in de tweede race ging naar Sander Claessen op zijn Aprilia RS660, tweede en derde werden Nicky de Wit en Allard Kerkhoven

De Northern Sidecar Cup zorgde voor de nodige actie op de Varsselring. De overwinning ging naar het duo Bennie Streuer en Kevin Kölsch, die normaalgesproken uitkomen in het wereldkampioenschap. Daarachter zien we Hilbert Talens en Helmut Lingen en Fabian Schmidtt. De laatste race van de zijspannen en tevens van het weekend werd afgelast vanwege regen in combinatie met olie op de baan.

De Hengelose Auto en Motor Vereniging wil via deze weg al zijn vrijwilligers bedanken voor hun fantastische inzet. Zonder al deze mensen was het simpelweg niet mogelijk geweest om de Road Races te organiseren. Ook willen wij de buurtschap rondom de Varsselring bedanken voor hun medewerking. En uiteraard grote dank aan alle toeschouwer die naar de Varsselring zijn gekomen voor een prachtig motorsportweekend.  

Online programmaboek Road Races 2023

Bij de Hamove hebben wij tegenwoordig ook een online programmaboek. Zo kun jij eenvoudig op jouw telefoon of laptop door het programmaboek van de Road Races 2023 bladeren. Bekijk het door op onderstaande link te klikken.

Programmaboek wegraces 2023

Algemeen

Promovideo Road Race Hengelo

Road Races Hengelo GLD staat voor de deur

Over een paar weken in het zover. Dan organiseert de Hengelose Auto en Motorvereniging de jaarlijkse Road Races op het stratencircuit van Hengelo GLD. In het weekend van 6 en 7 mei staat de Varsselring in het teken van de 55e editie van de internationale wegraces. Een weekend met een boordevol programma, veel deelname en bovenal veel gezelligheid.

International Road Race Championship

Het International Road Race Championship (IRRC) begint zijn seizoen op Nederlandse bodem. Het internationale wegrace kampioenschap is het spektakelstuk van de wegraces in Hengelo en zal voor het eerst dit seizoen in actie komen. Met de twee klassen IRRC Superbike en IRRC Supersport zien twee enerverende competities. Met veel deelname uit allerlei landen belooft het een mooie opener te worden.

Het Performance Racing Team Achterhoek is uiteraard ook van de partij. Voor hen is het de thuiswedstrijd en zijn gebrand op succes. Het team komt in de Superbike categorie uit met Virgil-Amber Bloemhart op een Kawasaki motorfiets. In de Supersport houden Jorn Harmberg en Ilja Caljouw de eer hoog. Beide heren rijden op een Yamaha YZF-R6 en gaan op jacht naar succes op hun thuiscircuit.

Tevens zien we Achterhoek Joey den Besten aan de start. De Borculoër komt uit in de IRRC Superbike en heeft een intensieve wintertraining achter de rug. Hij is gebrand op goede resultaten en gaat er alles aan doen om in Hengelo voor de podiumposities te vechten.

Negen verschillende raceklassen

Naast het prestigieuze IRRC-kampioenschap zien we nog meer prachtige wegraceklassen aan de start in Hengelo. Te beginnen bij het BeNeLux Trophy-kampioenschap. Ook hier wordt gereden in de Supersport en Superbike klasse en zien we veel Nederlandse inbreng. Een bekende naam is Ricardo Brink, hij was voorgaande jaren actief in het Duitse IDM Superbike kampioenschap. Ook zien we de zijspannen in Hengelo aan de start. Met de Northern Sidecar Cup en Camathias Cup zien we de hedendaagse spannen en de driewielers uit het verleden. Daarnaast zien we NK Classic IHRO, Belgian Twin Trophy en klinken de 2-takten weer over de Varsselring.

Een beleving voor iedereen

Tijdens de wegraces wordt er aan iedereen gedacht bij de Hamove. Zo zijn er meerdere stands met motoren en accessoires voor de motorliefhebbers maar ook op zaterdagavond is het genieten in het Racecafé met muziek. Bezoekers kunnen over het paddock lopen en de wegracesport van dichtbij proeven. Uiteraard zijn er meerdere eet- en drinkstands rondom het circuit te vinden zodat iedereen kan genieten van een hapje een drankje. Langs het circuit staan ook twee grote videoschermen met live-actie, zo hoeft niemand één moment te missen.

Rijdersparade

Voorafgaand aan de wegraces zal traditiegetrouw de welbekende rijdersparade het raceweekend aftrappen. Op vrijdagavond, 5 mei van 19:00 tot 20:00 wordt het startsein geven. Vanaf de molen vertrekken de rijders richting het centrum van Hengelo GLD, waar ze worden ontvangen door de menigte. Hier kom je in een walhalla van de motorsport. Hier kom je in contact met de rijders en teams die aanwezig zijn, ga met hen op de foto, scoor een handtekening of maak een praatje, het kan hier allemaal.

De Hamove hoopt iedereen het eerste weekend van mei te ontvangen op het stratencircuit van Hengelo GLD. De Varsselring staat dan in het teken van een weekend met prachtige motorsport en gezelligheid. Tickets zijn uitsluitend te verkrijgen aan de kassapunten rondom het circuit.

Road Races Hengelo GLD; Een weekend met prachtige motorsport en gezelligheid

Het eerste weekend van mei, dan is het zover. Dan vinden de jaarlijkse wegraces van de Hamove plaats op het welbekende circuit ‘De Varsselring’. In het weekend van zaterdag 6 tot en met zondag 7 mei organiseert de Hengelose auto en motorvereniging zijn 55e editie van wegraces. Een weekend vol met snelheid, spannende wedstrijden en bovenal veel gezelligheid.

Het eerste weekend van mei staat traditiegetrouw in het teken van Road Races op het stratencircuit van de Varsselring. Rijders en teams komen van over de hele wereld om hun seizoen hier af te trappen. We kunnen rekenen op een weekend met prachtige motorsport en boordevol gezelligheid. 

International Road Race Championship in de hoofdrol

Zoals we al vele jaren gewend zijn, zal het International Road Race Championship (IRRC) hun seizoen beginnen op Nederlandse bodem. Dit prestigieuze kampioenschap rijdt alleen op stratencircuits door heel Europa in de twee klassen; IRRC Superbike en Supersport. Het beloven weer mooie wedstrijden te worden, waarbij om elke meter gestreden wordt. Een nieuw seizoen, nieuwe motoren en bovenal gemotiveerde coureurs die het seizoen goed willen beginnen.

Het IRRC-kampioenschap zal na Hengelo afreizen richting Schleiz (Duitsland) voor de tweede ronde van het kampioenschap. Vervolgens gaat het een stuk noordelijker, want de derde wedstrijd vindt plaats in Imatra (Finland). Dan is het de beurt aan Chimay (België) voor het vierde wedstrijdweekend. De voorlaatste race vindt plaats in Horice (Tsjechië) en het kampioenschap eindigt zijn seizoen in Frohburg (Duitsland). Al met al een goedgevulde kalender voor de IRRC-coureurs.

Racen, racen en nog eens racen

Met een totaal van negen verschillende raceklassen kunnen we spreken van een vol programma tijdens de Hamove wegraces. Naast het IRRC-kampioenschap zien we ook het spectaculaire BeNeLux Trophy Supersport en Superbike kampioenschap. Daarnaast vinden ook vroegere Grand Prix motoren in de NK Classic IHRO maar ook de Belgian Twin Trophy is weer van de partij tijdens de aankomende editie. Ook zullen de welbekende 2-strokes weer over de Varsselring klinken. Iets wat ook niet mag ontbreken zijn de zijspannen. Met de Northern Sidecar Cup en de Camathias Cup is er ook veel actie op driewielen te bewonderen wat garant staat voor actie.

Plezier voor het hele gezin

Jong of oud, voor elk wat wils bij de Hengelose auto en motor vereniging. Zo is er voor de kinderen veel vertier met o.a. een mini-crossbaan om zich lekker uit te leven. Voor muziek ben je van harte welkom in het Race café op zaterdagavond. Daarbij zijn er ook meerdere stands met coole accessoires en gave motoren. Uiteraard kun je ook het paddock afstruinen en een kijkje nemen bij de teams en coureur die er te vinden zijn. Natuurlijk zijn er meerdere eet- en drinkgelegenheden rondom het circuit, zodat iedereen iets lekkers kan halen en kan genieten van de actie op de Varsselring. In verband met neospora, zijn honden niet toegestaan tijdens het evenement

Een frisse uitstraling

Bij de Hamove hebben ze tevens een nieuw logo in het leven geroepen voor de wegraces. Het doel van het dit logo is een nieuwe frisse uitstraling en een eenduidig beeldmerk van het evenement. Hiermee hoopt de vereniging herkenbaarheid te geven aan de jaarlijkse wegraces en het evenement ook internationaal beter kenbaar te maken met de naam; Road Races Hengelo GLD.

Tickets

Wil jij de wegraces van dichtbij meemaken? Kaarten zijn tijdens het weekend aan de deur te verkrijgen rondom verschillende kassa-punten langs het circuit. Er zijn kaarten voor de zaterdag en zondag beschikbaar. Ook is er de mogelijkheid voor een passe-partout entreekaart voor het complete weekend. De Hamove nodigt iedereen uit om naar de Varsselring te komen om te  genieten van een weekend vol prachtige motorsport.

HAMOVE Wegraces