Selecteer de taal

HENGELO - Rudie Kreunen (64) verzorgt op donderdag 8 maart de filmavond van de Hamove. Dat deed hij al in 1978 voor het eerst. Zelf kwam hij ook pas onlangs tot het besef. "Ik dacht; 1978, dat is alweer veertig jaar geleden!", vertelt Rudie Kreunen. In dat jaar was de Hengeloër voor het eerst verantwoordelijk voor de filmavond van de Hengelose Auto- en Motorvereniging (Hamove). Al bestaat het fenomeen al langer. "Aan het maken en laten zien van filmmateriaal heeft de Hamove altijd al veel waarde aan gehecht", zegt Kreunen. "Van de eerste wegrace in 1967 zijn al beelden."

Door Luuk Stam

Deze oude beelden komen nog altijd terug tijdens de jaarlijkse filmavonden. Toch bestaan die tegenwoordig grotendeels uit beelden van Rudie Kreunen zelf. Ze zijn gemaakt tijdens de jaarlijkse wegraces op de Varsselring, maar ook bij andere Hamove-evenementen zoals de enduro en de tourritten. Alles is door Kreunen zelf gefilmd, zelf gemonteerd en – ook onmisbaar in zijn films – zelf voorzien een nodige portie humor.

Het toevoegen van grappen bleek tijdens de filmavonden in de jaren tachtig al een succes. Het oorspronkelijke filmteam besloot dat verder uit te bouwen met als grote klapper de film Miami Vice in de Hengelose maïs in 1991. Twee weken lang was deze film te zien. Zelfs de landelijke media besteedden er aandacht aan. "Elke avond zat hier 300 man", vertelt Kreunen. "Met bussen kwamen ze overal vandaan."

Na het succes van deze film viel de groep makers echter uit elkaar. De filmavond verdween tijdelijk, totdat Kreunen in 1998 zijn eigen multimediabedrijf begon en in opdracht van de Hamove het jaarlijkse gebeuren nieuw leven inblies. Steeds vaker maakt hij sfeerreportages. "De racebeelden kent iedereen onderhand wel", zegt de filmmaker. "Nu richt ik me meer op de mensen van de Hamove en het gebeuren om de races heen. Daar kan ik me steeds in uitleven."

Kreunen geniet van het feit dat het door de inzet van de Hamove-leden nog altijd lukt om jaarlijks de wegraces op de Varsselring te organiseren. "Het is ook belangrijk om dat te blijven vastleggen", vindt hij. "Zeker omdat er elk jaar weer meer mensen naar de filmavond komen. Als het aan mij ligt, blijf ik hier nog wel een tijd mee doorgaan. Het zou mooi zijn als het ook in de verdere toekomst voortgezet wordt."

De filmavond van de Hamove begint op donderdag 8 maart om 20.00 uur in zaal Jansen & Jansen (voorheen Wolbrink) aan de Bleekstraat 3. Inloop vanaf 19.30 uur.

Bron: Contact Midden
Link: https://www.contactmidden.nl/nieuws/algemeen/197858/de-hamove-is-dankzij-rudie-al-jaren-in-beeld-