Selecteer de taal

De 51e internationale wegrace in Hengelo GLD gaat bijna van start. Zaterdag 5 en zondag 6 mei is er volop sensatie op de Varsselring met maar liefst vijftien races en ook veel activiteiten naast de baan. Organisator Hamove zoomt in op de kanshebbers voor de overwinning.

IRRC Supersport foto Henk Teerink 6


Het hoofdnummer van het evenement zijn de wedstrijden voor het Internationale Road Race Championship. Het wordt een zeer interessant seizoen voor het IRRC, aangezien we in zowel de Superbike als Supersport klasse een nieuwe kampioen gaan krijgen. Tijdens de eerste races van het jaar in Hengelo GLD gaan we de eerste verschillen ontdekken in dit sterke deelnemersveld. In de IRRC Superbike zal Joey den Besten namens Performace Racing Achterhoek zijn opwachting gaan maken. Den Besten werd vorig jaar voor de tweede keer kampioen in de IRRC Supersport en gaat dit jaar van start met een Kawasaki ZX10-R in de IRRC Superbike. In dit sterke deelnemersveld met veel ervaren rijders zal het voor Den Besten zeker niet makkelijk worden om zich naar de top te rijden.


De kampioen van vorig jaar Sebastien Le Grelle is niet meer van de partij, hierdoor ligt de weg misschien wel open voor Marek Cerveny en Didier Grams die vorig jaar tweede en derde werden in de titelstrijd. Ook Johan Fredriks, de afgelopen jaren de beste Nederlander in de IRRC Superbike, ziet kansen aangezien hij vorig jaar vijfde werd in het klassement. Fredriks rijdt voor het satellietteam van Performance Racing Achterhoek en zal ook in de kleuren van het team van Tonny Wassink te zien zijn. Een andere favoriet voor de titel is oud Grand Prix coureur Danny Webb, die dit jaar een vaste deelnemers is in het IRRC. Ook de Nederlandse dame Nadieh Schoots reed vorig jaar bij haar debuutseizoen al regelmatig bij de eerste tien en is het dus interessant om te zien waar zij dit jaar toe in staat is. Rob van Eijs is de vierde vaste Nederlandse rijder in de IRRC Superbike. Met Nigel Walraven heeft de IRRC Superbike een zeer snelle gastrijder in Hengelo GLD. Walraven werd vorig jaar kampioen in de NK SuperCup 1000 van de OW Cup en zal ook starten in de BeNeCup Superbike. Met 33 rijders op de startlijst, beloofd deze klasse een waar spektakel te worden.


IRRC Supersport foto Henk Teerink 6In de IRRC Supersport ligt de weg vrij na het vertrek van Den Besten. Ilja Caljouw heeft het zitje van de kampioen overgenomen bij Performance Racing Achterhoek. Caljouw kende vorig jaar veel blessureleed, maar heeft al laten zien met de top-vijf in deze klasse mee te kunnen. Daarnaast rijden er ook een aantal snelle Nederlandse gastrijders in de IRRC Supersport. Kevin van Leuven is één van deze coureurs. De Limburger heeft al de nodige ervaring op de Varsselring en heeft ook meerdere seizoenen in het Britse kampioenschap gereden, waardoor hij zomaar één van de favorieten kan zijn voor de overwinning. Daarnaast maakt Thijs Peeters zijn debuut in Hengelo op de stratencircuits, hij behoort tot één van de snellere rijders in de OW Cup. Daarnaast rijdt Peeters dit jaar voor team Electric Superbike Twente, een elektrische Superbike gebouwd door studenten die dit jaar rijdt in de eMotoGP. Deze motor is bewonderen op het marktplein in de paddock. Rens Vink zal met een Moto2 motorfiets starten in de IRRC Supersport.


Thomas Walther en Pierre Yves Bian lijken op voorhand de grootste kanshebbers in deze klasse. De Duitser en Fransman eindigden vorig jaar op plaats twee en drie in het kampioenschap. Beide coureurs krijgen concurrentie van onder ander meervoudig wereldkampioen in de endurance Matthieu Lagrive. In de BeNeCup Superbike en Supersport gaan we een groot aantal Hamove-leden aan de start zien. Zo rijden in de Superbike-categorie Marcel Zuurbier, Michael Hofman, Johan Fredriks en Joey den Besten. In BeNeCup Supersport zijn van de Hamove Ilja Caljouw en opnieuw Michael Hofman van de partij. In beide klassen staat er zeer internationaal veld aan de start, wat zonder meer gaat zorgen voor spannende wedstrijden. Tevens worden er in deze klassen punten gescoord voor het Belgisch kampioenschap.


In Zijspannen wordt er gestreden voor punten in het Nederlands en Belgisch kampioenschap. Zevenvoudig wereldkampioen Tim Reeves met bakkenist Mark Wilkes komen naar de Varsselring, net als de wereldkampioen van 2015 Bennie Streuer die met Gerard Daalhuizen op de deelnemerslijst staat. Met daarnaast nog meer snelle Nederlandse spannen in veld zoals John Smits met Gunter Verbrugge, Kees Endeveld met Jeroen Remmé en Wiggert Kraneburg met Jermaine van Middegaal beloven het races te worden van hoog niveau.IRRC Supersport foto Henk Teerink 6


Meer Zijspannen zijn te zien in de Camathias Cup. Een uitermate diverse klasse met kleurrijke spannen met evenzo piloten en bakkenisten. De NK Classics rijdt samen met de internationale collega’s van de IHRO, waardoor er al 35 rijders op de startlijst staan. Als laatste is er nog de 2-stroke klasse. Een klasse met het prachtige tweetaktgeluid van 125cc, 250cc en 500cc motoren en met veel Hamove-leden op deze motoren zoals Tonny Wassink, Ernie Sala, Tasia Rodink, Michael Hofman en Marcel Ritzer. Tussendoor zullen ook de caféracers met het V-Ring Treffen in actie komen op de Varsselring.


Uiteraard is het paddock met entreekaart vrij toegankelijk, maar het is ook mogelijk om voorafgaand aan het evenement de rijders met hun motoren van heel dichtbij te bekijken en met hen op de foto te gaan. Dit zal gebeuren tijdens een rijderspresentatie in het centrum van Hengelo op donderdagavond 3 mei. Deze mooie traditie wordt al bij meer road races toegepast en zal beginnen om 18.30 uur met een rijdersparade vanaf de Varsselring. De coureurs zullen met hun motoren om 19.00 uur in het centrum van Hengelo arriveren.


IRRC Supersport foto Henk Teerink 6Zaterdag 5 mei beginnen de kwalificatietrainingen vanaf 8.30 uur en aan het einde van de dag worden er twee races verreden. In de avond is er livemuziek in het race-café en zondagmorgen beginnen de races om 9.00 uur. Bij aankoop van een ticket kan er plaats worden genomen op de tribunes rond het circuit. Op de hoofdtribune zullen de races ook te volgen zijn door middel van een videowall. Kortom; genoeg redenen om de internationale wegraces te bezoeken!