Selecteer de taal

Het was afgelopen weekend druk op het stratencircuit van de Varsselring. Onder het genot van prachtig zomerweer en vele toeschouwers werden op zaterdag 11 en zondag 12 mei traditiegetrouw de Road Races verreden. De Hengelose Auto en Motor vereniging organiseerde hiermee zijn 56e editie.

Zoals we inmiddels al meerdere jaren gewend zijn bij de Hamove wordt het raceweekend op vrijdagavond ingeluid met de rijdersparade. In een bomvol centrum van Hengelo GLD werden de teams en coureurs luidt ontvangen door een groots publiek. Hier had iedereen de gelegenheid om een praatje te maken en een foto te scoren met hun favoriete coureur. Of te wel, een prachtig begin van een spectaculair weekend dat zal volgen.

Maandenlang is de Hamove bezig geweest met de voorbereidingen voor de wegraces. In de laatste weken werd het tempo nog eens opgeschroefd en heeft de Hengelose vereniging met al zijn vrijwilligers het circuit en omgeving klaargemaakt. De weersvooruitzichten waren uitstekend te noemen en dit was tijdens het weekend niet anders. Met zomerse tempraturen en een stralende zon heeft iedereen kunnen genieten van de races op de Varsselring.

Motoren klinken over de Varsselring

Op zaterdagmorgen klonken dan de eerste motorfietsen over het stratencircuit van Hengelo. Om half negen mochten de Grand-Prix fietsen uit het verleden, namelijk de NK Classic – IHRO het spits afbijten. Elke klasse reed een tweetal kwalificaties op zaterdag, waarin de uitgangsposities werden bepaald voor de te verrijden wedstrijden later in het weekend. Op zaterdag namiddag gingen dan ook al de lichten op groen voor de eerste races van het weekend. Het publiek kon op zondag genieten van maar liefst een veertiental wedstrijden. Dit betekende uiteraard veel actie en spannende wedstrijden.

Het international Road Race Championship is van start

Als vanouds startte het International Road Race Championship (IRRC) zijn seizoen op Achterhoeks grondgebied. Het kampioenschap dat zich alleen concentreert op stratencircuit is een begrip bij de Wegraces in Hengelo. Met zowel de IRRC Superbike als Supersport zagen we spectaculaire races met daarin ook Nederlandse successen.

Gastrijder maar tevens zeer ervaren coureur Luca Salvadori stond voor het eerst aan de start in Hengelo. Twee keer over wist de Italiaan zijn Ducati Panigale V4 S als eerste over de streep te krijgen en dat direct met een nieuw ronde record op de Varsselring. In de eerste race werd hij gevolgd door Lukas Maurer en Come Geenen. Tijdens de tweede race was er Nederlandse trots, Thijs Peeters wist knap tweede te worden na meerdere ronden op kop te hebben gereden. David Datzer maakte het podium compleet met een derde plaats.

De Tsjechische coureur Marek Cerveny Červený was dit weekend een maatje te groot voor zijn concurrentie. Vanaf Pole Position wist hij beide IRRC Supersport races met een voorsprong op zijn naam te schrijven. Dit deed hij beide keren voor zijn landgenoot Petr Najman en voor Performance Racing Team Achterhoek rijder Ilja Caljouw. Een goed resultaat voor de Nederlander, nadat hij op zaterdag nog stevig ten val kwam tijdens de kwalificaties.

Nederlandse successen op de Varsselring
De eerste race om het BeNeLux Trophy Superbike werd met overtuiging gewonnen door thuisrijder Thijs Peeters. Hij leidde van begin tot eind en werd hierbij gevolg door David Datzer en Come Geenen. Hetzelfde kunstje herhaalde Peeters in de tweede race door wederom met een flinke marge te winnen voor de twee Belgische coureurs Come Geenen en Yan Ancia.

Op zaterdagnamiddag reden reed de BeNeLux Trophy Supersport zijn eerste wedstrijd van het weekend. Podium was er hier voor Ilja Caljouw, hij wist knap derde te worden. Voor de PRA-rijder was het de Tsjech Marek Červený die met een ruime marge de zege behaalde met als tweede Derek Mc Gee. Laatstgenoemde wist op zondagmiddag de tweede wedstrijd van het weekend te winnen. Dit deed hij voor de Nederlanders Ilja Caljouw en Nelon Racing coureur Kevin Mos op de Honda-machine. Een dertiende plaats in de eerste race en een achtste plaats in race twee zijn er Voor Wesley Ankersmid die hiermee een druk weekend afsluit. Voorzitter van de Hamove Hessel Lubbers wordt achttiende en vijftiende.

Spannende wedstrijden in Hengelo

In de NK Classic-IHRO was het Jeffrey Vermeulen die twee keer de grootste bokaal huiswaarts mocht nemen. Dit deed hij in beide races voor Jan Frank Bakker op zijn BSA Goldstar. Ed Tieleman werd derde in de eerste race en Guust van Gool mocht in de tweede wedstrijd de laatste podiumplaats in beslag nemen.

In de spectaculaire Camathias Cup waar de spannen uit het verleden over het asfalt razen, zagen we een tweetal mooie wedstrijden. Een daarvan was op zaterdagmiddag. Hier ging de winst naar een zinderend gevecht naar het duo Bouman\Klinker. Daarachter zagen we de familie Reichmuth uit Zwitserland en op de derde plek was het de combinatie Vermeulen\Klinker. In race twee waren het Noel/Dehouck gevolgd door de Zwisters Reichmuth met daarachter Walters/Thomas.

Ook in de Belgian Twin Trophy ging het er stevig aan toe. Beide keren was het de Belgische Aprillia RS660 coureur Sander Claessen die als winnaar over de finishstreep kwam. In de eerste race mochten Jamie Williams en Gauthier de Hert hem volgen op het podium. Tijdens de tweede race was het gevecht aanzienlijk groter, waarbij Jamie Williams met een klein verschil de tweede man wordt. Ditmaal mag Nicky de Wit de laatste trofee in ontvangst nemen.

In de tweetakt categorie was het Jarco Grotenhuis die met zijn Yamaha TZ250 de winst wist te behalen. Dit gebeurde voor Chris Meyer en Jimmy Lafineur.

De eerste race voor de Northern Sidecar Cup werd gewonnen door de Nederlandse/Duitse combinatie van Streuer en Kolsch. Zij werden gevolgd door het duo Talens en Vissenberg met daarachter op plek drie Reeves en Wilkes. De allerlaatste van race van het programma werd gekenmerkt door een heftig eenzijdig ongeval van een zijspancombinatie. Het duo werd na de nodige medische assistentie afgevoerd na verschillende ziekenhuizen. Hiermee werd de laatste wedstrijd van de zijspannen geannuleerd. Een flinke domper en uiteraard niet hoe de Hamove zijn evenement had willen afsluiten.

De vereniging wil al zijn vrijwilligers bedanken voor hun fantastische inzet en harde werk voor, tijdens en na het evenement. Zonder al deze fanatiekelingen was het organiseren van een evenement zoals dit niet mogelijk geweest. Daarbij dankt de Hamove ook zijn naastgelegen buurtschap rondom de Varsselring voor hun medewerking en vertrouwen. En niet te vergeten, het grootse publiek dat naar Hengelo is gekomen voor een mooi motorsportweekend.

Fotografie: Damon Teerink